Case Pasive (0 Energie)

Despre noi

Totul a început în anul 2005, atunci când inventatorul își dorea o locuință pe care să o poată construi într-un timp foarte scurt, cu un efort minim, cu un nivel mare de izolare termică, izolare fonică și cât mai sigură pentru el și familia sa.

Având experiență în domeniu, a dorit să cerceteze, să dezvolte și să producă elementele modulare izolante din poliuretan. Acestea sunt o inovație în domeniul materialelor de construcții, fiind primele de acest tip din lume.

Se pot construi clădiri civile (case, blocuri), clădiri industriale (depozite, hale), piscine și acumulatori termici, depozite izoterme de legume si fructe, etc.. Prin placarea pereților construiți din elementele modulare cu diverse plăci (oxid de magneziu, ghips carton, etc.), construcția este adaptată automat în funcție de domeniul de folosire.

Produs

Elementele modulare tip PUR-ICF (Polyurethane-Insulated Concret Forms) sunt blocuri de spumă poliuretanică cu o densitate medie 45 kg/ m3.

Se prezintă sub mai multe forme constructive în funcție de rolul lor în ansamblul construcței. Ele au în general o suprafață de 1 m2 (200x50x32cm, 11kg/element) și au în interior o rețea de canale prin care se introduce armătura de oțel și se toarnă betonul, rezultând astfel o structură(rețea) de rezistență formată din stâlpi de beton armat și zăbrele, solidă. Elementele modulare sunt concepute să se asambleze cu precizie, rezultând un perete perfect plan și drept. Elementele de planșeu se montează între grinzi prefabricate.

Produs – izolaTie termicA extremA

Elementele modulare din poliuretan PUR-ICF sunt materialele cu cea mai bună izolare termică existente pe piață. Transferul termic pe un perete exterior este mai mic de 5 w/m2 la o diferență de temperatură interior – exterior 40°C.

Elementele modulare PUR-ICF prezintă o conductibilitate termică cu 50% mai mică decât polistirenul. Vata minerală are proprietăți și mai scăzute. O construcție de 100 m2  din elemente modulare PUR-ICF, dacă nu s-ar ține cont de pierderile prin geamuri, are un necesar termic de sub 1kwh.

Izolarea termică a zidului din element modular PUR-ICF de 32 cm este echivalentă cu 120 cm de zid de lemn, 600 cm zid de beton sau 40 cm zid de caramida + 30 cm strat de polistiren.

PARAMETRII VALORI PUR-ICF STANDARDE UE CASE PASIVE
Consumul mediu anual de energie pentru încălzire 11 kWh/mp ≤ 15 kWh/mp
Sarcina termică anuală 6 W/mp ≤ 10 W/mp
Consumul mediu anual de energie primară 110 kW/h/mp ≤ 120 kWh/mp
Valoarea punților termice (practic fără punți termice) Ψ=0.001 W/m ≤ Ψ=0.01 W/m
Valoarea coeficientului de transfer termic (U) 0,1-0,125 W/(mpK) ≤ 0,15 W/(mpK)

Produs – lipsa punTilor termice

Punţile termice sunt acele zone ale construcţiei pe unde căldura se pierde mai rapid şi în mod inutil. Aceste punţi termice sunt cauzate de un asamblaj neetanş a elementelor portante ale edificiului.
Construcția cu elemente modulare ICF elimină punțile termice ceea ce înseamnă (pe lângă contribuția la creșterea nivelului de izolare termică) eliminarea:
• condensului;
• mucegaiului;
• posibilitatea de dezvoltare a bacteriilor.
Prin eliminarea punților termice se creează un plus de confort și sănătate pentru persoanele care locuiesc în astfel de clădiri. De asemenea se preîntâmpină degradarea prematură a finisajelor edificiului.

Produs – fiabilitate – rezistenTA la seisme

Spuma poliuretanică din compoziția PUR-ICF este deosebit de rezistentă la acțiunea apei, chiar și a apei sărate, a paraziților și acizilor diluați. Elementele sunt realizate prin matrițare cu spumă poliuretanică, au o permeabilitate extrem de redusă la apă, deoarece au o structură celulară inchisă. Pe termen lung spuma poliuretanică rezistă la temperaturi cuprinse intre -40°C și +100°C. Poliuretanul pierde doar 3% din nivelul de izolare în 150 de ani. Placarea cu plăci de oxid de magneziu contribuie la rezistența pereților la factorii externi.
Prin montarea armăturilor și turnarea betonului în rețeaua de goluri din zidurile portante, se creează o structură de rezistență de stâlpi zăbreliți care conferă posibilitatea construirii de clădiri înalte în zone cu activitate seismică intensă. Faptul că betonul umple structura atât vertical cât și oblic, asigură structurii o rezistență sporită. Casa realizată din acest material este o construcție cu un coeficient mare de durabilitate și rezistentă la factori externi (vibrații, acțiunea vântului, seisme etc.) Viața estimată a construcției din elemente PUR-ICF este de minim 100 ani.

Produs – construcTie extrem de facilA

Elementele modulare PUR-ICF și modul cum a fost concepută asamblarea lor permite o viteză mare a lucrărilor de construcție, dublată de o precizie deosebită.

Procedeul de construcție este foarte simplu. Zidăria se construiește ca și un „lego”, elementele centrându-se și îmbinându-se unele cu altele, obținând ziduri plane și precise. După montare se obține un zid drept pe care se montează plăci de oxid de magneziu (recomandabil), rigips (ghips carton), etc., rezultând o suprafață plană, astfel că nu se impun lucrări ample și costisitoare pentru realizarea finisajelor.

Datorită greutății reduse a elementului modular PUR-ICF (11kg/element,        200cmx50cmx32cm), manipularea acestuia este foarte ușoară, astfel că rezultă un timp scurt de construcție. Este nevoie doar de 4 zile pentru un nivel de construcție, la stadiul de semifinisat, cu o suprafață de 150-200m2 , având 4 muncitori. Nu necesită folosirea de utilaje grele, iar datorită asamblării ușoare, personalul muncitor nu necesită calificare înaltă.

Construcția rezultată este cu aproximativ 300% mai ușoară decât o construcție ce folosește materiale convenționale.

Produs – izolaTie fonicA foarte bunA – protecTie Impotriva incendiilor

Datorită proprietăților fizice ale spumei poliuretanice și a modului cum sunt realizate elementele PUR-ICF, se realizează o izolare fonică foarte bună a construcției care folosește astfel de elemente, iar proprietățile ignifuge ale acestora conferă siguranță împotriva incendiilor.

Construcția rezultată este cu aproximativ 300% mai ușoară decât o construcție ce folosește materiale convenționale.

Produs – nepoluant

Procesul de fabricație al elementelor modulare din poliuretan PUR-ICF nu generează factori poluanți asupra mediului ambiant.

Lucrările de construire cu astfel de elemente modulare sunt mult mai “curate”. Acest lucru se datorează (printre altele) faptului că nu sunt necesare utilaje grele, nu sunt necesare cofraje, zgomotul este redus, ambalajele și alte reziduuri sunt puține, personalul este redus și viteza de execuție este foarte ridicată.

Orice deșeu de spumă poliuretanică va fi refolosit în procesul de producție.

Produs – pret redus

Prețul elementelor modulare din poliuretan PUR-ICF este mult mai redus față de alte produse similare de pe piață care prezintă același nivel de izolare termică.

Ca investiție inițială, prețul casei pasive construită cu elemente modulare PUR-ICF este comparabil cu costurile construcției unei case din clasa de performanță   A+ (care este inferioară energetic față de casele pasive). Un alt aspect relevant este costul redus cu finisajele unei case pasive construite cu PUR-ICF datorită planeități perfecte a pereților.

Amortizarea investiției într-o casă pasivă folosind elementele modulare PUR-ICF se face într-un timp scurt. Ca estimare, pentru o casă cu suprafața de 150 m2 , diferența va fi amortizată în maxim 10 ani datorită economiei de energie (fără a ține cont de faptul că prețul energiei este în continua creștere).

Concluzii

Având în vedere cele prezentate mai sus, este ușor de concluzionat că elementele modulare din poliuretan PUR-ICF sunt soluția ideală pentru construcția caselor pasive/ caselor zero energie/ caselor active.

Calitățile tehnice ale acestor produse precum și tehnologia de construire sunt elemente care le impun detașat în fața altor produse de pe piață.

Construcția clădirilor cu astfel de elemente are un caracter total inovator, chiar de avangarda, raportat la nivelul actual al materialelor de construcție si al tehnologiilor de construire în domeniul caselor pasive/ caselor zero energie/ caselor active.